Používáme cookies, abychom mohli naše stránky a služby upravit tak, aby vám co nejvíce vyhovovaly. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Souhlasím Další informace

káva s příběhem
Registrace

Na území hl. m. Prahy a při minimální objednávce nad 500 Kč s DPH nabízíme možnost expresního doručení vlastním mamacoffee kurýrem. Mamacoffee kurýr jezdí pouze ve všední dny, objednávky přijaté do 15:00 budou doručeny nejpozději následující pracovní den, v pátek doručíme ještě objednávky přijaté do 10:00 toho dne..

Při objednávce nad 1500 Kč s DPH máte dopravu zdarma (Kurýr PPL, Zásilkovna, mamacoffee kurýr)!

Osobní převzetí v kavárnách mamacoffee je vždy zdarma.

...

Pražící set: zrnková a zelená káva

Upražte si kávu doma: 2x100 g Brasil fazenda Bananal + 120 g nepražené kávy
349,- Kč 303,48 Kč)

Pojďte si zkusit něco, co jste ještě nedělali! Buďte ještě blíže kávovým farmářům a vyzkoušejte si, jaké to je upražit si kávu v pohodlí domova. V pražícím balíčku budou dva kontrolní balíčky, podle kterých můžete zkontrolovat vaše snažení a konečný výsledek a balíček zelené kávy. Tu si zvládnete upražit i doma, a to bez speciálních pomůcek. Bude vám stačit pánev a vařečka.

Návod na domácí pražení

Podrobný návod najede zde v článku.

Pánev necháme naprázdno prohřát (cca 30s) na středním výkonu hořáku, poté nasypeme zrna. Nasypte jich tolik, aby nebyla pánev přeplněna. Ideální je, aby se jednotlivá zrnka nedotýkala, je třeba počítat s tím, že zrna v průběhu pražení zvětší svůj objem. Je důležité, aby každé zrnko bylo v kontaktu s pánví po celou dobu pražení. Je lepší výkon hořáku neměnit, necháme ho na středním výkonu a za stálého míchání přivedeme k žádoucímu odstínu hnědé. Pokud ale uvidíte, že proces je příliš pomalý, nebo příliš rychlý, výkon si upravte (je dobré měřit si čas). Zrnka nejdříve změní barvu (tím, jak ztrácejí vlhkost) na šedivou, pak začnou žloutnout a postupně hnědnout. V momentu, kdy uslyšíme praskání, což by se v ideální případě mělo objevit po cca 15 minutách (podobné praskání jako u popcornu nebo jako když sedíte u táboráku), věnujte změně barvy zvýšenou pozornost, protože teď už máte jen asi 2-4 minuty, než bude káva upražená a půjde to rychleji, než byste čekali. V tomto bodě budou zrna už poměrně hodně kouřit. Není dobré ukončit proces dřív, než budou všechna zrna opravdu hnědá. Mohlo by se stát, že várku nedopražíte a bude chutnat syrově tzn. chuť kávy se plně nerozvine. Pánev v průběhu pražení neodstavujte od zdroje tepla, pokud by klesla teplota zrníček, chemické procesy se zastaví a káva už nepůjde upražit. Po upražení musíme zrna rychle zchladit, mícháním kroužením v cedníku/misce a s pomocí fénu, v otevřeném okně. Také vyfoukáme zbylé slupky, které káva svleče při pražení.

Kávu necháme minimálně do druhého dne vyvětrat, aby se zbavila CO2 vzniklého při pražení.
Poté můžete kávu připravit vaším oblíbeným způsobem. Pro espresso je lepší počkat i více dní, aby CO2 úplně vyprchalo.

Video návod od Berty

Informace o kávě

  • Země původu: Brazílie
  • Region: Franca, Alta Mogiana
  • Producent: rodina Paula Toleda Campos
  • Nadmořská výška: 980 m n.m.
  • Odrůda: žlutý bourbon
  • Zpracování: natural
  • Stupeň pražení: střední
  • Chuť: sladká po žlutém melounu a třtinovém cukru, mléčná čokoláda, skvěle vyrovnaná a plná
  • Tělo: plné, kulaté
  • Kyselost: nízká, sladká
  • Direct Trade

Obsah balení

  • 100 g Brazil fazenda Bananal (pražená)
  • 100 g Brazil fazenda Bananal (pražená)
  • 120 g Brazil fazenda Bananal (zelená, nepražená)